کاخ موزه سعدآباد

مجموعه سعدآباد چهار دوره تاریخی قاجاریه، پهلوی اول و دوم و پس از انقلاب را سپری کرده است. این کاخ در دوره قاجار ساخته شده و سکونت گاه تابستانی (ییلاقی) شاهان این سلسله بود. جدیدترین کاخ این مجموعه متعلق به کوچکترین دختر محمدرضا پهلوی بود و امروزه موزه آبکار نام گرفته است.

موزه کلارا آبکار، در سال 1373، به مناسبت روز جهانی موزه، به عنوان موزه مینیاتور آبکار افتتاح گردید و بخشی از موزه به تابلوهایی از او که شامل آثار مردم شناسی، زیورآلات و پارچه های ترمه می شود، اختصاص دارد. بخش دیگر، مربوط به آثار لاکی است که نشان دهنده تنوع و علاقه مندی او به رشته های مختلف نگارگری ایرانی است.

موزه مینیاتور استاد حسین بهزاد در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد قرار دارد. ساختمان این موزه متعلق به دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی است. این موزه، به کاخ کرباس معروف بود و پس از بازسازی و مرمت در سال 1373 خورشیدی و به مناسبت صدمین سالگرد تولد استاد بهزاد، افتتاح گردید.

موزه استاد بهزاد دارای پنج سالن با آثار متنوعی از طراحی های مدادی و مرکبی، نگارگری های رنگی با مضامین مختلف از دوره های چندگانه کاری هنرمند و استاد ارزشمند، حسین بهزاد مینیاتور می باشد. این سالن ها عبارتند از:

سالن شماره یک (آثار ترسیم شده درسبک مکاتب نگارگری ایرانی): این سالن به نمایش آن دسته از آثار استاد که در سبک مکاتب دوره صفویه و اواخر تیموری کار شده اختصاص دارد. آثاری نظیر چوگان بازی، شیرین و فرهاد کوه کن، زن بیاض بدست، مجلس درس حکیم عمرخیام.

سالن شماره دو ( آثار ملهم از اشعار شاعران ایرانی): دراین سالن آن دسته از آثار استاد که ملهم از ادبیات فارسی است نگهداری می شود. در این آثار، استاد با الهام از ابیات اشعار شاعرانی چون خیام، حافظ و مولانا به خلق آثاری زیبا پرداخته است.

سالن شماره سه (آثار ترسیم شده از فرهنگ مردم عامه): این سالن به نمایش آثاری از آداب و رسوم و زندگی مردم اختصاص دارد. تابلوهایی از این دست عبارتند از: کَرَک بازان، رمال، عقدکنان، سقا، چوپان نی نواز و…

سالن شماره چهار (ترسیم چهره بزرگان در قالب نگارگری): در این سالن به نقاشی های استاد از چهره مشاهیر و بزرگان اختصاص دارد. مانند: حافظ، سعدی،خیام ، مولانا، زکریای رازی و…..

سالن شماره پنج (طراحی ها): در این قسمت طراحی هایی از چهره های مختلف با حالاتی گوناگون و یا طراحی برخی از حیوانات به نمایش درآمده است.

موزه فرشچیان نیز که ساختمان آن متعلق دوره قاجار است در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد قرار دارد. این بنا، پس از بازسازی و مرمت در تاریخ 26 مهر 1380 خورشیدی با عنوان موزه مینیاتور استاد فرشچیان، افتتاح گردید و شامل پنج سالن و بیش از 50 اثر از این هنرمند بزرگ است.

موزه هنرهای زیبا در سال 1361 و در یکی از بناهای با شکوه مجموعه سعدآباد که در جنوبی ترین نقطه این مجموعه قرار دارد، افتتاح گردید و دارای سه طبقه با 3600 متر مربع زیربناست و بدلیل بکار رفتن سنگ های مرمر سیاه در آن به کاخ سیاه یا کاخ اسود معروف است.

قسمت زیرین کاخ سفید که محل اقامت محمدرضا شاه پهلوی بوده، به موزه هنر ملل تعلق دارد که در سال 1370 افتتاح گردید. این مجموعه شامل آثار ارزشمندی است که از چهار گوشه جهان خریداری یا اهدا شده اند، آثار تاریخی تمدن های پیش از اسلام و دوره اسلامی و همچنین هنر آفریقا، هند، شرق دور، تمدن مایاها و همچنین آثار هنری دوران معاصر ایران و جهان می باشد که به صورت بخش های هنر باستانی ایران، تمدن مایاها و اینکاها، هنر آفریقا و هنر معاصر ایران و جهان طبقه بندی شده اند.

 

 

منابع:

https://fa.wikipedia.org/wiki/کاخ%E2%80%8Cموزه_سعدآباد

https://sadmu.ir/detail/188

Visits: 5

keyboard_arrow_up