موزه هنرهای ملی ایران

 

موزه هنرهای ملی ایران در سال 1309 با تلاش و کوشش مرحوم حسین طاهرزاده بهزاد که خود از هنرمندان برجسته رشته نقاشی و طراحی نقشه های قالی و مینیاتور کشور بود، تاسیس شد. این موزه در تهران، میدان بهارستان واقع شده است.

پس از تصمیم گیری درباره ایجاد این موزه، استاد طاهرزاده طی فراخوانی از هنرمندان کشور برای شرکت در آزمون تعیین مدرس دعوت بعمل آورد. استاد هادی تجویدی، مهدی تجویدی، حسین بهزاد (استاد مینیاتور) و استاد نائب از جمله کسانی بودند که در این آزمون شرکت کردند و از آنجا که استاد حسین طاهرزاده بهزاد خود در زمینه طراحی، مینیاتور، کاریکاتور و خطاطی مهارت و چیرگی کامل داشت، خودش از این هنرمندان آزمون گرفت و نتایج را بررسی کرده و در نهایت استاد هادی تجویدی را به عنوان استاد مدرس برگزید.

استاد بهزاد یک سال بعد، حوضخانه واقع در باغ را با عنوان مدرسه صنایع قدیمه و با انگیزه احیا و زنده نگه داشتن هنرهای ملی و سنتی ایران، به موزه هنرهای ملی تبدیل کرد. استادانی مانند استاد تجویدی نیز به عنوان استاد و مدرس هنر نگارگری (مینیاتور)، در این مکان به کار مشغول شدند که ماحصل آن تربیت هنرجویان زیادی بود. شادروان استاد هادی تجویدی از معلمان آبرنگ در مدرسه کمال الملک بود که به عنوان نخستین مدرس مینیاتور این مدرسه برگزیده شد.

ساختمان موزه به نام (حوضخانه باغ نگارستان) از بناهای متعلق به دوره قاجار است که در عهد فتحعلی شاه قاجار در جنوبی ترین قسمت قصر باغ نگارستان ساخته شده و مجموعه قصر و کاخ باغ نگارستان به دست دو تن از معماران زبده آن دوران استاد عبدالله خان و استاد آقاجانی اصفهانی بنا شد.

ساختمان حوضخانه (محل فعلی موزه) بخشی از آن مجموعه محسوب می شود که حوضخانه با طرح ” + ” ساخته شده و چهار شاه نشین اطراف آن بی هیچ در و پنجره ای به درون باغ راه داشته و سقف گنبدی آن ایستاده بر شانه چهار ستون سنگی همواره شکوه و ایستادگی بنا را تداعی می کند.

در حال حاضر موزه های هنرهای ملی به عنوان اولین موزه تخصصی کشور، 271 اثر ارزشمند هنری را از قرن 12 هجری تا کنون در رشته های نگارگری و مینیاتور، زری بافی، گبه و فرش، معرق و منبت، خاتم کاری و کاشی کاری در خود جای داده است.

همچنین از تابلوهایی که تعدادشان از 50 اثر بیشتر است و الهام گرفته از داستان های منظوم حماسی، فلسفی و عرفانی مانند خسرو و شیرین، شاهنامه فردوسی، هفت پیکر، لیلی و مجنون، یوسف و زلیخا و دختر ترسا هستند، می توان دیدن کرد.

آثار نگارگری هنرمندانی چون محمدعلی زاویه، علی کریمی، محمد مهروان، مقیمی تبریزی، علی مطیع، علی اسفرجانی و .. و همچنین آثار تذهیب و تشعیر استاد علی درودی، عبدالله باقری و نصرالله یوسفی را می توان در این موزه یافت.

از اساتید بخش سفالگری می توان به حسین کاشی تراش و معمارزاده، در بخش منبت و مشبک به احمد امامی آباده ای، در قسمت زری بافی به حبیب الله طریقی و در بخش خاتم سازی به استاد محمدحسین صنیع خاتم اشاره کرد.

 

منابع:

https://fa.wikipedia.org/wiki/موزه_هنرهای_ملی

https://www.karnaval.ir/things-to-do/national-art-museum

https://tehran.mcth.ir/ میراث-فرهنگی/امور-موزه-ها-و-اموال-منقول/موزه-ها/موزه-هنرهای-ملی

https://www.fadaktrains.com/blog/ 8569/موزه-هنرهای-ملی-راه-بهتر-بشناسید-حوضخا/

Visits: 0

keyboard_arrow_up