موزه رضا عباسی

موزه رضا عباسی از غنی ترین و مهم ترین موزه های ایران است. این موزه که به یاد نگارگر معروف دوره صفوی، به نام رضا عباسی نامگذاری گردیده، در 25 شهریور 1356 گشایش یافت و یکسال بعد بدلیل پاره ای از مشکلات تعطیل شد. سرانجام پس از سه دوره بازگشایی در 16 بهمن 1378 با ایجاد تغییرات داخلی و گسترش بخش های نمایشگاهی به شکل امروزی و به عنوان یکی از مهمترین موزه های ایران آغاز به کار کرد.  این موزه در خیابان شریعتی قرار دارد و تلفیقی از آثار دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است که در سه طبقه و پنج تالار پیش از اسلام، اسلامی، خوشنویسی و نگارگری به نمایش گذاشته شده اند و نمایانگر سیر تحول تاریخ، هنر و فرهنگ اقوام مختلف ایرانی از هزاره های قبل از میلاد تا پایان عصر قاجار است.

تالار پیش از اسلام

در این تالار آثاری از هزاره اول پیش از میلاد و دوره‌هایی تاریخی چون دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی در معرض نمایش قرار دارد. در این تالار سفالینه‌ها و فلزهایی با شکل‌ها و طرح‌های ساده و دلپذیر و اکثرا الهام گرفته از طبیعت قرار دارد که هر کدام از آن‌ها در یکی از مناطق ایران مثل آذربایجان، شوش و لرستان یافت شده‌اند. در راهنمای این بخش از موزه آمده است که کشف و دستیابی به مواد و مصالح، پیشرفت دانش و مهارت فنی، ساخت آثاری را موجب شد که غلبه بر طبیعت سخت را برای انسان امکان‌پذیر کرد.

تالار اسلامی یک

ظروف سفالین، اشیای فلزی، عناصر معماری، جواهرات و منسوجات دوره‌های سلجوقی، تیموری و صفوی در دو تالار اسلامی موزه به نمایش گذاشته شده‌اند. آثار دوره قاجار نیز در این بخش به‌وسیله قلمدان‌ها و جلدهای کتاب و جعبه‌های روغنی معرفی شده است.

تالار نگارگری

در این تالار نقاشی‌های دوره‌های مختلف اسلامی به نمایش گذاشته شده است و بازدیدکنندگان را با مراحل تحول و رشد این هنر تا قرن ۱۴ هجری قمری آشنا می‌کند. اثر شاخصی که در این بخش وجود دارد، کهن‌ترین نمونه برگی از شاهنامه دموت مربوط به اواسط قرن هشت هجری قمری است. همچنین، از سده‌های اولیه دوره اسلامی (قبل از قرن ششم هجری قمری) آثار معدودی از نگاره‌ها به جای مانده است.

علاوه بر این، آثاری از رضا عباسی، نام‌آوری که شیوه و سبک او، جایگاه وی را به گونه‌ای دیگر رقم زده است و نام پر افتخارش را بر این موزه نیز قرین ساخته است، همراه با نگاره‌های تنی چند از شاگردانش مجموعه دوره صفویه را تکمیل می‌کنند.

تالار خوش‌نویسی

در این تالار می‌توان مراحل مختلف تحول خطاطی را از خلال نسخه‌هایی که به خطوط ثلث، محقق، نسخ و نستعلیق است، مشاهده کرد و با هنر خوش‌نویسی و نسخه‌نویسی اسلامی آشنا شد. آثار این تالار با خوشنویسی و کتابت در ایران، با نام و کلام خدا آغاز می‌شود. دست‌نوشته‌هایی به خطوط کوفی، نسخ و ثلث بر صفحاتی مذهب از قرآن کریم و سایر کتاب‌ها، نمونه‌هایی از شیوه‌های نخستین نگارش در دوره اسلامی را در تالار خوشنویسی موزه رضا عباسی به نمایش گذاشته است.

این مجموعه با آثاری نگاشته شده به شیوه‌های نستعلیق و شکسته با قلم و رقم از بزرگان خطاطی ایران زمین، مجموعه‌ای بسیار با ارزش به شمار می‌رود. از جمله این بزرگان می‌توان به میرعماد، میرزا غلامرضا و عبدالمجید درویش اشاره کرد. مشاهده سیر تحول ساختن و پرداختن کتاب هم با نمایش نمونه‌هایی از نسخه‌های خطی متعلق به قرن نهم تا پایان سده سیزدهم هجری قمری فراهم می‌شود.

 

 

منابع:

https://iranmuseums.mcth.ir/reza-abbasi-museum

https://www.kojaro.com/attraction/ 8617-موزه-رضا-عباسی/

https://fa.wikipedia.org/wiki/ موزه_رضا_عباسی

Visits: 0

keyboard_arrow_up