استاد محمود فرشچیان

محمود فرشچیان

 

استاد محمود فرشچيان در چهارم بهمن ماه سال 1308 در شهر هنرپرور اصفهان ديده به جهان گشود. پدرش غلامرضا فرشچیان، كه مردي هنردوست بود با توجه به اشتياق فرزندش به هنر نقاشي او را به كارگاه استاد حاج «ميرزا آقا امامي» رهنمون كرد. وي سپس در هنرستان هنرهاي زيباي اصفهان از استاد «عيسي بهادري» تعليم گرفت. استاد عیسی بهادری یکی از شاگردان برجسته استاد کمال الملک مدیر هنرستان هنرهای زیبای اصفهان بود. وی در این هنرستان به مطالعه و آموزش مینیاتور، نقاشی و طرح هایی که برگرفته از کاشی کاری های بناهای قدیمی و تاریخی اصفهان بود پرداخت. به جز مطالعه و آموزش در این زمینه ها با ابزار نقاشی و رنگ ها نیز آشنایی پیدا کرد.

محمود فرشچیان در هنرستان با استفاده از موهای گربه سفید در انتهای پر کبوتر قلم موهای بسیار ظریف و انعطاف پذیری ساخت. وی هنوز برای طراحی ها این نوع قلم استفاده می کند.
در سال ۱۳۲۴ نخستین نمایشگاه رسمی آثار خود را در انجمن فرهنگی ایران و انگلیس برپا نمود که تابلو (دوش دیدم که ملائک در میخانه زدند) به همراه چند تابلو دیگر که همه آنها را در سن ۱۸ سالگی خلق نموده بود به نمایش عموم گذاشت.

استاد محمود فرشچیان در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان به جز نقاشی، طراحی قالی و سرامیک سازی را نیز فرا گرافت و چنان مهارتی دراین زمینه یافته بود که عیسی بهادری یکی از گلدان های او را در سال ۱۳۲۹ با آرتور پوپ، پژوهشگر سرشناس فرهنگ و معماری ایران هدیه نمود. فرشچیان از هنرستان هنرهای زیبا اصفهان در سال ۱۳۲۹ دیپلم عالی دریافت نمود.

فرشچیان در همان سال و پس از پايان دوره اش، به اروپا رفت و  هفت سال در وین به مطالعه و بررسي آثار نقاشان برجسته غرب همت گماشت و در این سفر توانست به آثار موجود در موزه بریتانیا، کتابخانه ملی پاریس، دانشگاه هاروارد، موزه متروپولیتن نیویورک و گالری فریر واشنگتن دست پیدا کند. در نتيجه همين سفر و مطالعات بود كه به رهيافتي تازه از هنر نقاشان با معيارهاي جهاني رسيد.

پس از بازگشت به ايران كار خود را در اداره كل هنرهاي زيباي تهران آغاز كرد و پس از مدتي به مديريت اداره هنرهاي ملي و استادي دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران برگزيده شد. در اين ميان با كار و كوشش مداوم و خلق آثار شگفت‌انگيز، آوازه هنري او در ايران و در فراسوی مرزها گسترش يافت.

استاد فرشچيان در حيطه نقاشي ايراني به وجود آورنده سبك و مكتب خاصي است كه در عين توجه به اصالت مباني سنتي اين هنر، با ابداع شيوه‌هاي نو، قابليت و كارايي نقاشي ايراني را افزايش داده است. او اين هنر را غنا بخشيد و از حالت الزامي يك پديده متكي به شعر و ادبيات رها ساخت و رسالت و ارزشي در حد ساير هنرها در نقاشي ايراني پديد آورد. او با ترکیب بندی مدور و ظریف و خطوط روان، توانست رمز و رازهایی نهفته در دل آثار خود را پدید آورد. استفاده از رنگ های تابناک و مواجی که در نقاشی های استاد فرشچیان دیده می شوند، نشانه ایی از ابتکار و خلاقیت افسانه ای او است.

آثار استاد فرشچيان در بيش از صدها نمايشگاه فردي و جمعي در ايران و ساير كشورها برپا گشته و با استقبال بسيار زيادي روبه‌رو شده است. برگزاري نمايشگاه‌هاي پي‌درپي معرف شهرت ايشان در پهنه جهاني است؛ به گونه‌اي كه موزه‌ها و كتابخانه‌ها و مجموعه‌داران شخصي و عاشقان هنر به داشتن قطعه‌اي از آثار او مباهات مي‌كنند.

دانشگاه محمود فرشچیان که در ۲۰ مهرماه ۱۳۹۷ با نام کامل (دانشگاه هنرهای اسلامی – ایرانی استاد فرشچیان) به عنوان یکی از دانشگاه های زیر مجموعه دانشگاه آزاد افتتاح گردید، همچنان تا الان در زیر نظر دانشگاه آزاد در حال فعالیت است.

استاد فرشچیان هم اکنون در نیوجرسی آمریکا ساکن است و سفرهای دوره ای و فصلی به ایران دارد.

برخی از آثار وی شامل پنجمین روز آفرینش، برادری، بی عدالتی، جاذبه بهشتی، پیدایش، رستگاری، سپیده دم، ابراهیم نبی، ضامن آهو، شمس و مولانا، ستایش، عصر عاشورا، آسمان چهارم، شام غریبان، پناه و .. می باشند.

برخی از جوایز استاد فرشچیان:

  • ۱۳۹۳: نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر
  • ۱۳۸5:  برگزیدگان چهاردهمین جشنواره رادیو و تلویزیون استان اصفهان
  • ۱۳۸۰: چهره ماندگار
  • ۱۳۷9:  انضمام نام هنرمند در فهرست روشنفکران قرن بیست و یکم
  • ۱۳۷4:  مدال طلای جشنواره بین‌المللی هنر، آمریکا
  • ۱۳۷2:  نشان درجه یک هنر
  • ۱۳۶4:  تندیس طلایی اسکار ایتالیا
  • ۱۳۶3:  نشان هنر نخل طلایی ایتالیا
  • ۱۳۶3:  تندیس طلایی اروپایی هنر، ایتالیا
  • ۱۳۶2:  دیپلم آکادمیک اروپا، آکادمی اروپا، ایتالیا
  • ۱۳۶1:  دیپلم لیاقت دانشگاه هنر، ایتالیا
  • ۱۳۶۰: مدال طلای آکادمی هنر و کار، ایتالیا
  • ۱۳۵2:  جایزه اول وزارت فرهنگ و هنر، ایران
  • ۱۳۳7:  مدال طلای جشنواره بین‌المللی هنر، بلژیک
  • ۱۳۳1:  مدال طلای هنر نظامی، ایران

 

استاد مجید مهرگان

مجید مهرگان

 

استاد مجید مهرگان در سال 1324 در رشت است. پدرش نقاش، مادرش خوشنویس و مادربزرگش شاهنامه خوان و در و دیوار خانه شان پوشیده از آثار هنری بود. وی فارغ التحصیل رشته گرافیک است و دارای مدرک درجه یک هنری (دکتری) در رشته نگارگری و از شاگردان محمود فرشچیان بوده است، اما به بيانی كاملاً متمایز از استادش در نگارگري ايراني رسيده است. فرشچيان درباره آثار او می‌نویسد: «خطوط و قلم‌گيري‌هاي بدون لرزش در آثار او كه از مشخصه‌هاي بارز هنر نقاشي ايراني است و در آثار نقاشان اين مرز و بوم بيشتر با انگيزه ايجاد مرزبندي و تفكيك رنگ‌ها و نيز به جهت ايجاد توازن و حالت بخشيدن به تصاوير به كار مي‌رود، در آثار اين هنرمند با تأكيدي بيشتر و گسترش افزون‌تر تا بدان مرحله مي‌رسد كه بتواند دربرگيرنده سايه‌روشن‌هاي رنگين اثر باشد”.

او زیر نظر حسین بهزاد، محمدعلی زاویه، نصرت الله یوسفی، مهرداد بهار، یحیی ذکاء و اسعد فیروزان نیز آموزش های نظری را فراگرفته است.

مهرگان در زمینه اساطیر ایرانی در ادبیات کلاسیک کشورمان بسیار خوانده‌است، حقیقت هنر ایرانی را به درستی درک کرده و با طرز فکرهای عرفانی که نقاشی ایرانی در ادوار مختلف از آن متأثر است، آشنا است. این هنرمند نگارگر آثاری را برگرفته از اساطیر ایرانی را نیز خلق کرده است و یکی از مهمترین کارهای وی، مشارکت در طراحی ضریح حسین بن علی بوده است.

او در بسیاری از کشورهای جهان و در داخل ایران نمایشگاه‌های متعددی را برگزار کرده ‌است. تدریس در هنرستان دختران و پسران، مدیریت هنرستان هنرهای زیبای پسران، عضویت در شورای عالی ارزشیابی هنر را در کارنامه فعالیت‌های خود دارد.

 

 

منابع:

https://www.beytoote.com/art/artist/biography-mahmoud1-farshchian.html

زندگینامه استاد محمود فرشچیان

https://fa.wikipedia.org/wiki/محمود_فرشچیان

https://fa.wikipedia.org/wiki/ مجید_مهرگان

http://aqart.ir/ArtistDetail.aspx?ID=171

مجید مهرگان (متولد 1324)

 

Visits: 0

keyboard_arrow_up