استاد مهین افشان‌پور

استاد مهین افشان‌پور

 

استاد مهین افشان‌پور (7 شهریور 1320 تا 31 مرداد 1401)، هنرمند، نگارگر و نخستین زن ایرانی بود که در رشته نگارگری موفق به اخذ مدرک درجه یک هنری گردید.  

وی در سال 1348 وارد هنرستان کمال الملک شده و کار خود را با طراحی سیاه قلم، نقاشی رنگ روغن و تذهیب نزد استادانی چون حسین شیخ طبیعت، مشیری سیاه قلم، یوسفی و الطافی آغاز کرد.

علاقه زیاد افشان پور به نگارگری او را به مکتب جلالی سوسن آبادی کشاند و حاصل نزدیک به 30 سال فعالیت وی در حوزه نگارگری و مینیاتور، خلق بیش از 100 اثر منحصر بفرد بوده است که از مهمترین آنها می توان سواری از غیب، شیخ صنعان و دختر ترسا، سمند تیزپای، مجلس بنداندازی عروسان و آخوان خمارچشم اشاره کرد.

او سبک های مختلف از جمله بغداد، تبریز اول، هرات و اصفهان را تجربه کرده و در خلق آثارش از روایات مذهبی، دیوان شعرا و کتب عرفانی الهام گرفته، بطوریکه قصاید عطار، رباعیات خیام، مثنوی مولانا و غزلیات حافظ در نگاره هایش جاری است. آثار وی بارها در نمایشگاه های داخل و خارج کشور به نمایش گذاشته شده اند.

افشان پور در سال 1360 آموزش را در دانشگاه های هنر، سوره و میراث فرهنگی در پیش گرفت و همچنین در دانشگاه الزهرا به تدریس مینیاتور اشتغال داشت.

بخشی از موفقیت ها و فعالیت های بانوی خیال بصورت خلاصه در زیر آورده شده اند:

  • دریافت نشان درجه یک هنری
  • دریافت لوح زرین از سوی رایزن فرهنگی سفارت ایران در دمشق
  • دریافت تقدیرنامه و یادواره نخستین نمایشگاه جمعی هنرمندان هنرهای تجسمی
  • دریافت تقدیرنامه و لوح یادبود و مدال در اولین نمایشگاه جمعی هنرمندان به مناسبت دهه فجر در سال ۱۳۶۲
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت شرکت در نمایشگاه بانوان هنرمند در آذرماه ۱۳۶۳ در موزه هنرهای معاصر
  • دریافت لوح زرین و لوح تقدیر از به مناسبت شرکت در نمایشگاه پنجمین مجتمع هنر و ادبیات دفاع مقدس با تابلوی سواری از غیب
  • تقدیر به مناسبت شرکت در نمایشگاه دو سالانه نگارگری ایرانی اسلامی همراه کتاب نگاره‌ها از طرف موزه هنرهای معاصر، سال ۱۳۷۰
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت شرکت در نمایشگاه همیاری مردم بوسنی و هرزگوین از سوی مرکز هنرهای تجسمی، سال ۱۳۷۱
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت شرکت در دومین نمایشگاه دو سالانه نگارگری اسلامی و شرکت در میزگرد هنرمندان، سال ۱۳۷۲
  • برپایی نمایشگاه در بیروت سال ۱۳۷۲ در محل وزارت السیاحه اللبنانیه ـ الحمرا ـ بیروت
  • برپایی نمایشگاه در دمشق به مناسبت دهه فجر سال ۱۳۷۲ و دریافت لوح زرین از سوی رایزن فرهنگی سفارت ایران در دمشق
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت داوری در انتخاب آثار هنرمندان زن ، سال ۱۳۷۴
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت سمینار بزرگداشت روز جهانی صنایع دستی از سوی ریاست دانشگاه هنر
  • دریافت تقدیرنامه به مناسبت بزرگداشت روز صنایع دستی و تقدیر از پیشکسوتان هنرهای سنتی از سوی دانشگاه هنر، سال ۱۳۷۶–۱۳۷۵
  • نمایشگاه انفرادی سال ۱۳۷۵ در باغ موزه سعدآباد
  • دریافت تقدیرنامه و لوح یادبود به نام زنان نام‌آور دو دهه
  • همکاری به عنوان استاد راهنما در پروژه‌هایی جهت کارشناسی دانشجویان دانشگاه الزهرا و دانشگاه پردیس اصفهان
  • برگزاری نمایشگاه انفرادی در خراسان، نگارخانه میرک به مناسبت روز زن،سال ۱۳۷۹
  • شرکت در نمایشگاه گروهی به نفع بیماران سرطانی نگارخانه بهاران، روز زن

 

 

استاد اردشیر مجرد تاکستانی

استاد اردشیر مجرد تاکستانی

 

استاد اردشیر مجرد تاکستانی، متولد 1328 شهر رشت، نگارگر و محقق نگارگری، تذهیب و تشعیر و فارغ التحصیل هنرستان هنرهای تجسمی است. وی نگارگری را نزد آقایان ناصر استاد محمود، معیری، عباس مقیمی، ابوطالب محمد، محمود فرشچیان و .. آموخته است و حاصل این آموخته ها، وی را از تمامی هم نسلان خویش در زمینه هنر نگارگری جدا کرده و از او هنرمندی محقق و پژوهنده ای ارزنده در زمینه هنر عمیق و ریشه دار نگارگری، تذهیب و تشعیر ایرانی ساخته است، بطوریکه در 26 آذرماه 1399 نام او بهمراه استاد فرشچیان و سه نفر دیگر از اساتید نگارگری ایران، به عنوان گنجینه های زنده بشری، در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت گردید.

حاصل پژوهش های این نگارگر و محقق در این زمینه ها در طول سالیان گذشته به صورت آثار آموزشی و پژوهشی فرصت انتشار یافته اند که “شیوه تذهیب” یکی از این آثار است.
موضوع تک کاری های مجرد تاکستانی شبیه به انسانهای دردمند و حزن انگیز و اندوه بار و مصیبت ومعصیت زده نقاشان اکسپرسیونیست است.
تاکستانی در حوزه آموزش و تدریس سابقه ای طولانی دارد و نمایشگاه های متعددی از آثار نگارگری اش را در داخل و خارج از کشور برپا کرده است.
دریافت جوایز هنری و داوری تعدادی از بی ینال ها و نمایشگاه های نگارگری از جمله موارد دیگری هستند که در کارنامه فعالیت‌های این هنرمند به چشم می خورند.

 

استاد محمدباقر آقامیری

استاد محمدباقر آقامیری

 

محمدباقر آقا میری در 1329 درقریه حسن آباد (سوگند) از توابع بیجار گروسی در خانواده ای هنرمند به دنیا آمد و در زمان کودکی، خانواده اش به تهران مهاجرت کردند.
محمد آقامیری پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه درتهران واخذ لیسانس نقاشی از دانشکده هنرهای تزیینی به انگلستان رفت تا در رشته هنر به تحصیلات خود ادامه دهد، اما کمتر از یک سال به وطن بازگشت و با پی گرفتن تحصیلات خود سرانجام فوق لیسانس ارتباط تصویری (گرافیک) را ازدانشکده هنرهای زیبا دریافت کرد.

آقامیری دارای دکترای درجه یک هنر در نقاشی و هنرهای اسلامی است. وی در کار مینیاتور، خود را از شیفتگان و شاگردان استاد محمود فرشچیان می داند و به این امر معتقد است که فرشچیان مبدع و پیشتاز مینیاتور، درعین قلم گیری های سنتی مینیاتور، دارای محتوایی نو و معاصر است.

محمد آقامیری سال ها در دانشگاه ها و هنرستان های معتبر کشور از جمله هنرستان هنرهای تجسمی پسران به تدریس پرداخته و تدریس دروسی چون طراحی قالی، ‌کاشی، تذهیب و مینیاتور را عهده دار بوده است.

مدال طلای نمایشگاه جهانی الجزایر (1367)،‌ مدال طلا ولوح تقدیر نفر اول مسابقات هنری دبیرستان های کشور درسه دوره متوالی (1376-1355) از جمله جوایز دریافت شده محمد آقا میری است. همچنین، او کاندیدای هنر برای جایزه صلح نوبل در سال 1363 بوده است.
آقامیری تاکنون تصویرسازی و تذهیب نقاشی بیش از 40 عنوان از کتاب های تاریخی و ادبی و مذهبی را به عهده داشته است و بیش از 30 جلد قرآن را تذهیب و ترصیح کرده است.

استاد آقامیری از نوجوانی نه تنها به نقاشی بلکه به هنر خطاطی نیز علاقه وافری داشت، از همین رو در اواخر دوران تحصیل در دبیرستان دارالفنون هنگامی که شانزده سال داشت، به انجمن خوشنویسان که به تازگی تأسیس شده بود قدم گذاشت و در سال 1346 از کلاسهای مرحوم استاد سید حسین میرخانی بهره ها گرفت تا بدانجا که اکنون در خط های نستعلیق و شکسته نستعلیق دستی نیکو دارد. افزون بر این استاد آقامیری با موسیقی نیز انس و الفت خاصی دارد. ایشان سازهای فلوت و قره نی را به خوبی می نوازد و بخصوص نواختن قره نی را نزد استاد محمود محمدی از استادان بی همتای این ساز آموخته است. وی در آواز نیز از روی آثار استادان و بزرگان ایران مشق هایی کرده است.

 

تصویرسازی های استاد آقامیری:

از محمدباقر آقامیری تعداد 10 اثر برجسته در موزه هنرهای معاصر تهران و نیز تعدادی دیگر در موزه شهدا و موزه بانک ملی نگهداری می شود.
دیوانهای متعدد حافظ، شاهنامه فردوسی، قرآن کریم، گلستان و بوستان و غزلیات سعدی، رباعیات خیام، خمسه نظامی، ترانه های فولکلوریک ایران، داستانهای پیامبران، کتاب مادر، اشعار و غزلیات شمس (مولانا)، کتاب پهلوان و پهلوانی، دیوان اشعار رودکی سمرقندی، دیوان دهلوی، کتاب پهلوان و پهلوانی و …

 

جوایز:
  • مدال مفاخر هنرهای تجسمی از ششمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر
  • مدال طلای نمایشگاه جهانی الجزایر(1367)
  • مدال طلا و لوح تقدیر نفر اول مسابقات هنری دبیرستان های کشور درسه دوره متوالی (1376-1355)
  • کاندیدای هنر برای جایزه صلح نوبل (1363)

 

منابع:

https://fa.wikipedia.org/wiki/ مهین_افشان

http://aqart.ir/ArtistDetail.aspx?ID=169

https://www.beytoote.com/art/artist/biography-mohammad2-aghamiri.html

https://fa.wikipedia.org/wiki/ محمدباقر_آقامیری

Visits: 0

keyboard_arrow_up